Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Szukaj Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyszukaj w temacie:
Lub:
[100 C4] Brak świateł mijania i postojowego
Autor Wiadomość
tstar 
Adept



Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: AAH
Pojemność silnika: 2.8
Imię: T
Trakcja: Ośka
Wiek: 24
Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 11
Skąd: Opolskie
  Wysłany: 2012-11-28, 19:34   [100 C4] Brak świateł mijania i postojowego

Witam !

Jest to mój pierwszy post na tym forum, od około dwóch tygodni zabrakło świateł w moim Audi. A zaczęło się niewinnie od kontrolki która pojawiła mi się kilkukrotnie w drodze powrotnej. Kontrolka o oryginalnej nazwie " Abblendlicht - bzw Rucklichtlampe defekt" pojawiła się po 30min drogi, następnie po 20 min a następnie w krótkich odstępach czasowych a następnie przestała się pojawiać. Straciłem w ten sposób światła mijania, tzn pojawiają się czasami ale dowolny ruch przełącznikiem ( włączenie świateł drogowych, bądź kierunkowskazów ) prowadzi do " zwarcia " i światła znikają. Światła postojowe działały do momentu wymiany przełącznika świateł wraz z żarówkami ( dwie nowe żarówki H4 ). Na chwilę obecną działa jedynie lewe światło postojowe i światła drogowe ( długie ). Sprawdzałem pająka oraz kostkę o numerze 214 ( została ona oczyszczona z brudu ). Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Gdzie można jeszcze sprawdzić ? Z góry dziękuje za pomoc
 
     
Butterbean 
Administrator




Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: abc
Pojemność silnika: 2.6
Imię: tomasz
Trakcja: Ośka
Audi na (pkt): 54
Zaproszone osoby: :)
Pomógł: 87 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 2875
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-11-28, 20:06   

tstar,
Przywitaj się w odpowiednim dziale.

wg mnie jesli cos sie zmienia po wymianie przełacznika to idz w tym kierunku.założ kolejny lub zregeneruj swoj.
_________________
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.
(I will always remember ....)

albo grubo albo wcale...
 
 
     
tstar 
Adept



Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: AAH
Pojemność silnika: 2.8
Imię: T
Trakcja: Ośka
Wiek: 24
Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 11
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2012-11-28, 20:17   

Światła przestały działać na starym przełączniku i pierwsze co to poszedłem w stronę wymiany na nowy, w nowym przełączniku natomiast brak jest jednego światła postojowego prawego.
 
     
GTR34 
Moderator




Moje Audi: A6 C4
Nadwozie: Sedan
Rok produkcji: 1995
Oznaczenie silnika: AEL+
Pojemność silnika: 2.5
Imię: Konrad
Trakcja: Ośka
Pomógł: 33 razy
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 1420
Skąd: Chełm
Wysłany: 2012-11-28, 20:24   

Ale wymieniłeś na nowy fabrycznie przełącznik ze sklepu czy w sensie, że drugi przełącznik ale używany ? Bo jeśli nowy, to trzeba szukać gdzieś indziej..

[ Dodano: 2012-11-28, 20:25 ]
A jeszcze taka rzecz podstawowa.. Bezpieczniki sprawdzane ??
 
 
     
Butterbean 
Administrator




Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: abc
Pojemność silnika: 2.6
Imię: tomasz
Trakcja: Ośka
Audi na (pkt): 54
Zaproszone osoby: :)
Pomógł: 87 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 2875
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-11-28, 20:27   

tstar, moze to dziwne.ale sprawdz tez druga strone przelacznika.
miedzy obiema polowkami sa takie wąsy miedziane.a np kierunki ida na polowke z wyciraczka i stamtad idzie kostka dalej.wiec obie strony sa polaczone.a do tego jak wiesz zapewne w naszych autach jesli nie ma zaplonu to przelaczajac kierunke w ktoras strone zapalamy pozycje prawa lub lewa.byc moze tam jest kaszan i to powoduje problemy...mimo ze dajesz prad to moze krzaczyc tez druga polowka.chociaz wydaje mis ie to malo prawdopodobne.ale sprawdzac trzeba wsio.
_________________
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.
(I will always remember ....)

albo grubo albo wcale...
 
 
     
tstar 
Adept



Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: AAH
Pojemność silnika: 2.8
Imię: T
Trakcja: Ośka
Wiek: 24
Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 11
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2012-11-28, 20:53   

Przełącznik zakupiłem nowy w sklepie za 85zł , stary przełącznik po demontażu jest w rozsypce ale postaram się go złożyć, sprawdzę te styki miedziane, ale co najbardziej mnie nurtuje to ta kontrolka od świateł, która zapalała się a następnie przestała i po niej zginęły światła :(

[ Dodano: 2012-11-28, 20:59 ]
GTR34 napisał/a:
Ale wymieniłeś na nowy fabrycznie przełącznik ze sklepu czy w sensie, że drugi przełącznik ale używany ? Bo jeśli nowy, to trzeba szukać gdzieś indziej..

[ Dodano: 2012-11-28, 20:25 ]
A jeszcze taka rzecz podstawowa.. Bezpieczniki sprawdzane ??


Bezpieczników nie sprawdzałem, rozumiem że mam sprawdzić wszystkie bezpieczniki ?? I są one umiejscowione z lewej strony od drzwi kierowcy?
 
     
Butterbean 
Administrator




Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: abc
Pojemność silnika: 2.6
Imię: tomasz
Trakcja: Ośka
Audi na (pkt): 54
Zaproszone osoby: :)
Pomógł: 87 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 2875
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-11-28, 21:05   

oraz w kabinie.zacznij od bezpiecznikow.w momencie usterki moglo pojsc zwarcie.
_________________
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.
(I will always remember ....)

albo grubo albo wcale...
 
 
     
tstar 
Adept



Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: AAH
Pojemność silnika: 2.8
Imię: T
Trakcja: Ośka
Wiek: 24
Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 11
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2012-11-29, 22:03   

Witam ponownie!

Dzisiaj przeczyściłem dokładnie pająka, znalazłem brud na kablu nr 7 jest to kabel żółto / pomarańczowy. Po złożeniu wszystkiego do kupy wróciły światła mijania natomiast nadal nie ma prawego światła postojowego ;/ . Światła działaja, nic nie przerywa, sprawdziłem też regulacje świateł - wysokość i światła zniknęły a następnie wróciły. Gdzie w tym wypadku szukać usterki?
 
     
Butterbean 
Administrator




Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: abc
Pojemność silnika: 2.6
Imię: tomasz
Trakcja: Ośka
Audi na (pkt): 54
Zaproszone osoby: :)
Pomógł: 87 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 2875
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-11-29, 22:05   

wysokosc ci spowodowala znikniecie swiatel?wiuec szukaj w srodku lamp
_________________
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.
(I will always remember ....)

albo grubo albo wcale...
 
 
     
tstar 
Adept



Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: AAH
Pojemność silnika: 2.8
Imię: T
Trakcja: Ośka
Wiek: 24
Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 11
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2012-11-29, 22:13   

Przy żarówkach mam tego szukać?
 
     
Butterbean 
Administrator




Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: abc
Pojemność silnika: 2.6
Imię: tomasz
Trakcja: Ośka
Audi na (pkt): 54
Zaproszone osoby: :)
Pomógł: 87 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 2875
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-11-29, 22:15   

rozumiem ze nie masz pozycji teraz?sprawdz czy z tylu rowniez ich nie masz?
_________________
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.
(I will always remember ....)

albo grubo albo wcale...
 
 
     
tstar 
Adept



Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: AAH
Pojemność silnika: 2.8
Imię: T
Trakcja: Ośka
Wiek: 24
Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 11
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2012-11-29, 22:17   

Próbowałem zmienić wysokość z III na I światła zniknęły, ustawiłem na II i wróciły

[ Dodano: 2012-11-30, 19:03 ]
Rozbierałem dzisiaj przednie lapmy i odłączałem regulacje przednich świateł, to te kable zaraz przy plastikowach kołach które zakrywają światła. Efekt świateł nadal nie ma, przełożyłem nawet jeden pin w pająku jak w tym temacie http://audi-c4.pl/viewtopic.php?p=33724 i niestety nie działa czy jest ktoś w stanie pomóc ?

[ Dodano: 2012-11-30, 19:05 ]
Butterbean napisał/a:
wysokosc ci spowodowala znikniecie swiatel?więc szukaj w srodku lamp


Może mała podpowiedź gdzie? Przyznam że zielono mi w tych tematach a światła są mi bardzo potrzebne :)

[ Dodano: 2012-11-30, 19:27 ]
Refresh ?
 
     
pawelec 
Adept




Moje Audi: inne
Nadwozie: Sedan
Rok produkcji: 1991
Oznaczenie silnika: PM
Pojemność silnika: 1.8
Imię: Paweł
Trakcja: Ośka
Wiek: 24
Dołączył: 01 Paź 2012
Posty: 24
Skąd: Egling/Łódź
Wysłany: 2012-12-02, 07:23   

a zauważyłeś może czy poprzedni właściciel nic nie grzebał przy elektryce :?:

ja bym zastanawiał sie czy przypadkiem regulacja świateł wewnątrz auta nie ma plusa wziętego z wiązki które idzie pod manetke/przełącznik zespolony

wyjmij może ten przycisk regulacji wysokości świateł i zobacz czy światła są albo odłącz silniczki
 
     
Butterbean 
Administrator




Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: abc
Pojemność silnika: 2.6
Imię: tomasz
Trakcja: Ośka
Audi na (pkt): 54
Zaproszone osoby: :)
Pomógł: 87 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 2875
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-12-02, 08:48   

ciezko mi odpowiedziec na twoje pw.
sytuacja gdzie naprawde ciezko znalezc rozwiazanie naodległość.
_________________
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.
(I will always remember ....)

albo grubo albo wcale...
 
 
     
tstar 
Adept



Moje Audi: 100 C4
Nadwozie: Avant
Rok produkcji: 1993
Oznaczenie silnika: AAH
Pojemność silnika: 2.8
Imię: T
Trakcja: Ośka
Wiek: 24
Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 11
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2012-12-02, 08:48   

Silniczki odłączałem, jeśli dobrze na nie trafiłem to były to jedyne kable do odpięcia za plastykowymi kloszami na żarówki. Sprawdziłem jeszcze raz pająka, dokładnie przeczyściłem, złożyłem. Są tylko światła drogowe ( długie ) i jedno postojowe prawe , druga żarówka spalona. Wymieniłem też dwa bezpieczniki na nowe, ponieważ nie miałem jak sprawdzić starych, bezpieczniki nr 1 i nr 14. Ostatnia rzecz jaką mogę zrobić to pozamieniać kable przy żarówce by prąd ze świateł długich leciał do świateł mijania :)

Czy ktoś to kiedykolwiek robił? Teraz potrzebne są mi światła mijania, daleko nie jeżdzę i znalazłem kostkę tą w którą wpina się żarówke H4 i są tam 3 kable, szary, brązowy i żółty. Stawiam że brązowy to masa bo leci jeszcze na postojówke.
Ostatnio zmieniony przez tstar 2012-12-02, 08:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Style created by PiotreQ9 modyfied by eSPe from WM Klub Audi "Kormoran"
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 13