[100 C4] Inteligentny Szyberdach

grzybekdaro
Adept
Adept
Posty: 12
Rejestracja: 2014-02-22, 12:50
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: Małopolska

Post autor: grzybekdaro »

Dzieki za odp. na pewno to sprawdze ;-)
Awatar użytkownika
Dawid2542
Audi Mastah
Audi Mastah
Posty: 903
Rejestracja: 2011-05-21, 19:10
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: śląsk

Post autor: Dawid2542 »

witam, odgrzewam, u mnie jest problem taki jak mlody opisuje w pierwszym poście a mianowicie, szyber jest chwilowo odłączony od zasilania bo po podłączeniu odchyla się do tyłu z 7 cm i tak zostaje, rozumiem że mam zrobić taką ''adaptację'' jak opisał mlody?
Oczywiście to informacje od poprzedniego właściciela i narazie boję się ruszać szyber co by nie zostać z otwartym w zimie
Awatar użytkownika
Mlody
Mechanik
Mechanik
Posty: 228
Rejestracja: 2011-11-27, 22:22
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: Łódź

Post autor: Mlody »

powiem Ci że zmieniłem element ten od sterowania i problem ustał
GEKON Quattro
Awatar użytkownika
Dawid2542
Audi Mastah
Audi Mastah
Posty: 903
Rejestracja: 2011-05-21, 19:10
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: śląsk

Post autor: Dawid2542 »

chyba będę musiał kupić to ustrojstwo z lampką do zamykania i otwierania, dzisiaj się temu przyjrzałem, podłączyłem i tak:
obojętnie w którą stronę przekręcę to szyber tylko się uchyli i od razu zamknie do tyłu nie odsuwa się wogóle, co myślicie? bedzie to ten przełącznik walnięty?
Awatar użytkownika
Sylwester1775
Czeladnik
Czeladnik
Posty: 72
Rejestracja: 2014-12-13, 17:30
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: Lublin i okolice

Post autor: Sylwester1775 »

U mnie brakowało silniczka od szyberachu jak kupiłem auto . Na szrocie kupiłem używany webasto za 50 zł, wysunetem tą czerwoną zębatke i jakoś intuicyjnie ustawiłem, przykreciłem i szyberdach odrazu zadziałał. Potem jedynie smarem silikonowym przeleciałem uszczelki i prowadnice. Jedynie nie działa mi domykanie szyberdachu z kluczyka a szyby działają ale może nie we wszystkich c4 to było.
Audi A6 C4 Avant 2.8 30v Quattro - Jest W planach jakieś v8
Awatar użytkownika
Binas Tuchola
Moderator
Moderator
Posty: 314
Rejestracja: 2012-04-23, 22:13
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: Tuchola

Post autor: Binas Tuchola »

Siema dziś grzebałem u Ojca w A6m i też mam problem...
mianowicie silnik szybra w ogóle nie reaguje na pokrętło, na krótko silnik reaguje, bezpiecznik w skrzynce pod maską jest, domykanie z kluczyka szyb działa,
co może być przyczyną?
"Żyć Krótko Ale Zajebiście"
Awatar użytkownika
Sylwester1775
Czeladnik
Czeladnik
Posty: 72
Rejestracja: 2014-12-13, 17:30
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: Lublin i okolice

Post autor: Sylwester1775 »

Jak nie reaguje na pokretło to do wymiany pewnie ono jest . Spróbój może je rozebrać .
Audi A6 C4 Avant 2.8 30v Quattro - Jest W planach jakieś v8
Awatar użytkownika
Dawid2542
Audi Mastah
Audi Mastah
Posty: 903
Rejestracja: 2011-05-21, 19:10
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: śląsk

Post autor: Dawid2542 »

a mam jeszcze takie pytanie. da się zamienić to pokrętło na ten guziczek niby nie inteligentny? u nas na szrocie jest taki ale koleś nie da go spróbować, jest zdania albo bierzesz albo nie
Awatar użytkownika
Dawid2542
Audi Mastah
Audi Mastah
Posty: 903
Rejestracja: 2011-05-21, 19:10
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: śląsk

Post autor: Dawid2542 »

witam ponownie,
panowie kupiłem przełącznik taki sam jak nasz tylko że z A4 B5, numery ma takie same itp itd jedynie wtyczka jest inna, przelutowałem na swoją i dalej jest to samo,
po przekręceniu w obojętnie którą stronę uchyli się do góry i od razu zamknie, co może być grane? przełącznik w takim razie wykluczam,
jest może jakiś sterownik szyberdachu gdzieś ukryty czy co?
highzim
Mechanik
Mechanik
Posty: 218
Rejestracja: 2015-06-14, 23:34
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: Rzeszów

Post autor: highzim »

Może w pokrętle styki są jakieś zaśniedziałe czy coś? Ja bym rozebrał sterownik i popatrzył bo z demontażu części używane też czasem mogą się trafić nie do końca sprawne.
A6 C4 Avant 2.8 30V Quattro - jest
S4 C4 Avant 2.2 20V Turbo Quattro - było
S6 C4 Avant 2.2 20V Turbo ++ - jest
Awatar użytkownika
Sylwester1775
Czeladnik
Czeladnik
Posty: 72
Rejestracja: 2014-12-13, 17:30
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: Lublin i okolice

Post autor: Sylwester1775 »

A ustawiłeś tą czerwoną zembatke.
Audi A6 C4 Avant 2.8 30v Quattro - Jest W planach jakieś v8
Awatar użytkownika
Dawid2542
Audi Mastah
Audi Mastah
Posty: 903
Rejestracja: 2011-05-21, 19:10
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: śląsk

Post autor: Dawid2542 »

Sylwester1775, nie ustawiałem żadnej czerwonej zębatki, u mnie jest śruba na imbus do zamykania a obok takie okienko z jakimś czerwonym czymś w środku właśnie, co z tym cza zrobić?

[ Dodano: |6 Lut 2016|, o 14:26 ]
zrobiłem adaptację tak jak zrobił to mlody w pierwszym poście i udało się szyber chodzi tak jak ma :mrgreen: :ok:
Awatar użytkownika
Mlody
Mechanik
Mechanik
Posty: 228
Rejestracja: 2011-11-27, 22:22
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: Łódź

Post autor: Mlody »

Wyjmij zębate przekrec szyber na uchylony on będzie się kręcił chwilkę i stanie. Jak stanie weź korbke i uchylony szyberdach ręcznie tylko tak żeby Ci zębate pasowala. I wtedy zobacz czy będzie prazyl
GEKON Quattro
Barracuda
Adept
Adept
Posty: 2
Rejestracja: 2017-02-01, 08:19
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: Niemcy

Post autor: Barracuda »

A u mnie silnik się kręci ale nie otwiera...zębate koła są chyba do....

Mam teraz pytanie ...sporo silniczków jest do kupienia ale z różnymi nr. Czy będzie do mnie pasował silnik od audi 80 ? Lub audi 100 c4?

Do kupienia mam z końcówką 795f a ja mam u siebie 591c
A6 C4 AAE
Silver_90
Adept
Adept
Posty: 9
Rejestracja: 2019-03-15, 22:47
Imię:
Moje Audi: -
Silnik: -
Nadwozie: -
Trakcja: -
Skąd: Gdańsk

Post autor: Silver_90 »

gumis017 pisze:Do grzybekdaro na bank masz peknieta prowadnice od pokrywy szyberka. Trzeba demontować podsufitke i wymienić stelarz.
mikrofala, problem z szyberdachem, po przekręceniu na obojętnie jaką pozycję słychać jak przeskakują zęby a szyber lekko ruszy w jedną albo drugą stronę o centymetr.

Poprzedni właściciel twierdzi, że załatwił szyber przez próbę otwarcia gdy był zamarznięty.

Czy nastawiać się na wymianę stelarza?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach”