Polski Klub Audi C4
Forum miłośników Audi generacji C4 (100/A6)

Przekładnie i skrzynie biegów - [FWD-MAN.] Brak wstecznego po wymianie sprzęgła 100 C4 2.5 t

DJ_Mouse - 2012-05-27, 11:51
Temat postu: [FWD-MAN.] Brak wstecznego po wymianie sprzęgła 100 C4 2.5 t
Witam kolegów.

Przejrzałem dział skrzyń i nie znalazłem ani jednego podobnego przypadku, więc zakładam nowy temat.

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Mam skrzynce CEP z dorzuconym 6 biegiem, wyrwało sprężynę z tarczy dlatego też musiałem wyciągnąć skrzynie. Do samego końca były wszystkie biegi (auto samo wjechało na kanał) po wymianie sprzęgła auto chodzi jak wcześniej, są wszystkie biegi prócz wstecznego. O co kaman ?

Nie jest to kwestia regulacji drążków, ponieważ nawet przy odpiętym drążku od lewarka nie da się wrzucić wstecznego samym wybierakiem na górze skrzyni, słychać dzwoniący tryb wstecznego przy próbie wbicia, ale nie zazębia się. Udało mi się wrzucić wsteczny ze 4 razy (myślałem że to kwestia regulacji drążka) jednak z wielkim oporem i na zgaszonym silniku. Teraz nawet siłowo nie ma szans. Jedynka na odpalonym wydaje mi się, że też wchodzi z oporem - nie tak swobodnie jak wcześniej. Wykręcałem czujnik wstecznego, nie dało to żadnego rezultatu.

Skrzynia nie upadła, sam ją wyciągałem, wymieniałem kpl. sprzęgło i składałem. Biegi nie zgrzytają i sprzęgło "nie ciągnie" bierze po odpuszczeniu połowy skoku pedału sprzęgła (czyli tak jak wcześniej) jedyna zmiana to taka, że pedał sprzęgła chodzi 2 razy lżej niż wcześniej (wcześniej było jak w starze).

Drążek jest poprawie wyregulowany, bieg wsteczny jest w tym miejscu co powinien, sprawdziłęm to też empirycznie - wybierak na górze przesuwa się do końca tak jak powinien - nie może tylko zazębić.


Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem ?

Dodek - 2012-05-27, 13:03

wydaje mi sie ze to wina sprzegła - u mnie na luzie tez ciezko jest wrzucić wsteczny bez sprzegła,
- chyba cos pochrzaniłes i nie wysprzegla do konca albo sie zapowietrzył.

sprzegło powinno chodzić cieżko - sprawdz to naciskając prawą nogą

various - 2012-05-27, 13:49

Dodek, słuszna uwaga - odpowietrzenie wysprzęglika najpierw.
DJ_Mouse - 2012-05-27, 17:38

Nie jest to wina sprzęgła, dlatego iż wstecznego nie da się wbić również gdy auto nie jest odpalone. Układ został dokładnie odpowietrzony, łapa sprzęgła rusza odrazu po delikatnym wciśnięciu sprzęgła. Jak już pisałem wcześniej, auto zaczyna ruszać dopiero po odpuszczeniu ok. połowy skoku pedału - więc nie jest tak, że nie dokładnie wysprzęgla.

Przejechałem 100km i jak auto się mocno zagrzeje - wsteczny wchodzi, acz z oporem - ale raz za razem. Postał 20 minut na parkingu i już zniknęła możliwość cofnięcia.

Zajmuje się mechaniką i wiem jak złożyć sprzęgło i odpowietrzyć układ, moje pytanie dotyczyło tylko wstecznego - bo z takim czymś nigdy się nie spotkałem, że od samego wyjęcia skrzynki coś jest nie halo.

[ Dodano: 2012-05-30, 21:59 ]
Sprawa się wyjaśniła. Winny był jednak czujnik wstecznego, po wymianie problemy zniknęły :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group